Levensschool: de horeca

Na mijn dienstplicht te hebben vervuld ben ik in de periode 1983-1988 werkzaam geweest in diverse branches waaronder logistiek en detailhandel. Vanaf 1988 veranderde mijn leven drastisch want ‘ineens’ was ik fulltime werkzaam in de horeca.

Als barkeeper leerde ik de fijne kneepjes van het horeca vak en in 11 jaar tijd kreeg ik een ”gratis” leerschool in menselijke omgang en gedrag. Hier heb ik liefdes zien ontstaan en stuk gaan. Heb ik humor, verdriet, stille wateren-diepe gronden ervaren en vele maskers zien op en afzetten al naar gelang de sfeer en tijd.

Ik vond het leuk om te zorgen dat voor alle bezoekers een prettige en bovenal veilige sfeer geboden werd en ik merkte dat het mij makkelijk af ging mij aan te passen aan leeftijd, karakter en niveau van de klanten. Eerlijkheid en humor waren steeds mijn voornaamste krachten, naast service gerichtheid in de zin van snappen wat een klant komt doen: de een wil gewoon een pot bier na het werk en voor zich uit kunnen staren,  de ander komt periodiek de laatste nieuwtjes uitwisselen of zoekt enig verdieping door persoonlijk gesprek terwijl de ander komt voor puur vermaak (een mop, een spelletje darts, biljart of dobbelen)…

Uiteindelijk werd de drang om eens wat anders te doen sterk en waagde ik de stap naar het werken met jongeren: Ik solliciteerde naar de functie van groepsleider op een residentiele instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblematiek. Ik werd aangenomen. De mensenkennis opgedaan in de horeca kwam mij zeer van pas.

Geplaatst in .